diumenge, 29 de desembre del 2013

Tres dècades després, la novel·la de Noah Gordon s’estrena a la gran pantalla

“El metge” es va estrenar el 25 de desembre i ho va fer com una de les estrenes mes esperades de l’any 

El director alemany, Phillip Stölzl, va estrenar el seu últim treball cinematogràfic que consisteix en l’adaptació a la gran pantalla del best-seller de Noah Gordon, “El metge”. El film es va estrenar el dia de nadal amb la participació de l’oscaritzat Ben Kingsley, Tom Payne, Stellan Skarsgard, Olivier Martínez y Emma Rigby. La pel·lícula arriba trenta anys després de la publicació del llibre que ha encantat a milions de persones arreu del món.
Rob J. Cole (Tom Payne) i el barber (Stellan Skarsgard)

L’obra literària tracta d’un jove aprenent de metge amb un do per sanar mai vist que recorrerà l'Europa ombrívola del segle XI fins a arribar a la fascinant Pèrsia, on es trobarà amb el millor mestre imaginable: el mític Ibn Sina.  La novel·la combina l’èpica, l’exotisme i l’intriga que porta tres dècades atrapant els lectors de varies generacions.  S’ha publicat en un total de 32 països  i ha venut  21 milions d’exemplars, la qual cosa la convertit en l’obra que ha estat en la llista dels llibres mes venuts durant molts anys i en un referent de la novel·la èpica. A Espanya l’editorial encarregada de la seva expansió ha estat Roca Editorial.

Per la seva banda, la pel·lícula es una adaptació extensa (dues hores i mitjà) que, tot i així, no podrà explicar les més de vuit-centes pagines de que es compon el llibre. Ni tan sols ho podrà fer el format de mini-sèrie, de 180 minuts, que s’estrenarà més endavant a la televisió, sense data concreta.  Aquesta és la primera entrega d’una trilogia que continua amb “Xaman” i acaba amb “La doctora Cole” i que s’ha estrenat simultàniament a Espanya i Alemanya, abans que a la resta de països.  La producció ha comptat amb un total de 30 milions d’euros de pressupost i  ha suposat la total implicació d’Alemanya, no sols el director, sinó, també, els productors, provenen del país germànic

En quant als actors, la pel·lícula compta amb un extens repertori plegat de joves promeses. El paper protagonista, el del metge aprenent Rob J. Cole, recau sobre Tom Payne, un jove actor anglès que ha participat en nombroses series de la cadena HBO. L’oscaritzat, Ben Kingsley,  interpreta  al científic Ibn Sina. El suec Stellan Skarsgard com a barber. Olivier Martínez com a Shah Ala ad-Daula i Emma Rigby com a Rebecca. 

"U2 a Espanya",repassa la relació del grup amb el país

Aquest, és un llibre ple d’investigacions, entrevistes i material inèdit conformat pels mateixos seguidors del conjunt

El barcelonès, Xavier Balart, va presentar el seu nou llibre dedicat a la banda irlandesa, U2.  Ho va fer el passat dijous  12 de desembre a la Fundació Sierra i Fabra acompanyat dels periodistes Jordi Tardà i Jordi Bianciotto. U2 a Espanya” és una recopilació cronològica del pas del grup o de qualsevol dels seus membres per les ciutats Espanyoles.


El projecte va sorgir fa tres anys i ofereix dades exclusives sobre concerts i visites promocionals, així com històries no conegudes fins ara.  Balart, que es un gran apassionat d’U2 des de fa vint-i-cinc anys, va decidir obrir una pagina a Facebook i un perfil a Twitter per a que fos un llibre realitzat per fans i llegit per fans.  “Vaig tenir la oportunitat de viure els assajos de Barcelona per a la última gira d’U2 de molt a prop. D’aquí sorgeix la necessitat de deixar constància per escrit alguna cosa que perdurarà en la meva memòria. Veure al mercat llibres com <<Rolling Stones a Espanya>>, <<Leonard Cohen a Espanya>> o <<Bruce Springsteen a Espanya>>, em van fer plantejar el tema de debò”, va declarar l’autor.

El llibre arribarà a Espanya els pròxims mesos carregat d’anècdotes desconegudes explicades pels protagonistes, entrevistes i material únic. A més, la seva estrena coincidirà amb l’arribada del nou disc de la banda, l’abril de 2014, després de la seva última publicació el 2009 de No line on the Horizon. “Bono i Adam em van confirmar a les portes del HQ –el seu estudi  a Dublín- que la gira 360 començava amb dues nits al Camp Nou”, va confessar l’autor.

La recopilació, que serà publicada per Quarentena Edicions, busca el màxim rigor amb intervencions com la del periodista Manel Fuentes que explica com li va sorgir la oportunitat d’entrevistar a Bono i Adam Clayton el 2009 en primícia mundial  i com transcorre la prèvia i l’entrevista.  L’autor mateix afegeix que també hi ha testimonis de “la persona que va alquilar la casa a Bono perquè s’allotgés durant les casi tres setmanes que va estar a Barcelona preparant la gira, o del fotògraf que va treballar amb ells  l’any 1987 a Pedraza,  o d’aquell que va estar amb ells a Madrid en els dies previs del <<Premis Amics>>.  D’allò hi ha dues sessions de fotos <<mai>> utilitzades, una la coneixem i l’altre no”.


Després de cinc anys d’estar desapareguts, U2 torna a la llista d’èxits amb la publicació del seu nou disc a l’abril. Segons apunta Billboard, la revista musical per excel·lència, l’anunci oficial podria fer-se a través d’un espot publicitari durant la SuperBowl (partit final del campionat de la National Football League, principal campionat professional de futbol americà als Estats Units), el pròxim 2 de febrer.  El nom del CD es encara desconegut. 

diumenge, 22 de desembre del 2013

L'expresident socialista, Felipe González, presenta el seu nou llibre carregat de polèmica

“Asco”, així va qualificar el mítin la portaveu de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, Ada Colau

Felipe González va presentar, a la Universitat Pompeu Fabra, el seu nou llibre anomenat “En busca de respuestas”.  La polèmica exhibició es va convertir en un col·loqui moderat per la periodista Gemma Nierga, i amb la participació de Sergio Cortés,  la diputada del PSC Rocío Martínez-Sampere, Dolors Reig i Jordi Vaquer.  L’entrada va ser totalment lliure fins a completar l’aforament establert.


González treu aquest llibre com una empenta per a parlar sobre la crisi i la necessitat d’un lideratge sòlid al segle XXI. En ple descrèdit de la política i de les institucions, Felipe González, un dels líders europeus de referència dels últims 30 anys, fa una aportació fonamental al debat actual partint de la seva àmplia experiència al més alt nivell. Inicia la recerca de respostes a les preguntes més formulades durant aquests últims anys; no ofereix solucions  sinó que explica com aconseguir-les. En aquest sentit, Gonzalez va afirmar que la millor aposta pel lideratge del país es Alfredo Pérez Rubalcaba tot i que, ara mateix, esta patint una crisis de lideratge.  De Mariano Rajoy va dir que  “en ell mai hi ha hagut una crisi de lideratge perquè no hi ha hagut lideratge”.

Per una altra banda, la polèmica la va portar Ada Colau, portaveu de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), va renunciar a participar en l’acte i el qualifica de “broma”, després que l’expresident socialista afirmés, en relació a la campanya dels escarnis que la plataforma va organitzar, que un “nen no havia de patir aquest tipus de pressió a la porta de casa seva”.  Malgrat això, González  va assegurar que s’ha de reflexionar sobre aquesta i que, tot i que ser una importació Argentina, no es la millor que  s’ha fet.

La portaveu va declinar la invitació via Twitter amb la següent afirmació: "Acudit del dia: em proposen participar en la presentació del llibre de Felipe González a Barcelona".  A mode de “etiqueta” o “hashtag” va escriure “una miqueta de per favor” i “sentit comú”. En un altre missatge, Colau va criticar que se la invités a presentar aquest llibre, encara que fos amb polèmica, i la va qualificar de “fàstic” a la xarxa social. 

"Yo fui a EGB", un llibre per a la generació moderna de la transició espanyola

Díaz: “Els que ara tenen quaranta i cinquanta  tenien el seu Facebook però fins ara no havien trobat el seu lloc i en ‘Yo fui a EGB’ parlen el seu mateix idioma”

Javier Ikaz i Jorge Diaz van presentar el llibre “Yo fui a EGB” a l’Fnac El Triangle, el passat dia 10 de desembre.  Una obra  dedicada  a totes aquelles persones nascudes  entre els anys 1970, 1980 i 1990. A l’exhibició hi van assistir, a més dels autors,  Frank Díaz, component del grup musical Parxís i Jose María Sanz Beltran, mes conegut com “Loquillo” per la seva participació en el conjunt “Loquillo y los trogloditas”.


La iniciativa per escriure aquest recopilatori va sorgir a partir d’una pagina de Facebook, que actualment compta amb més de 686.125 fans, on es va materialitzar allò que va marcar la transició espanyola amb aportacions de gent nascuda a partir la generació del 1970 cap endavant.  El llibre en sí es un recull de frases, joguines, objectes, series, pel·lícules i cançons d’aquells anys que van marcar la vida de moltes persones en una “època de democràcia incipient, on les lleis no eren sòlides, la qual cosa permetia una gran llibertat”, va dir “Loquillo”. En el llibre es poden trobar imatges, tòpics i passatemps d’aquella època que complementen tota la informació.

Per la seva part, els autors van agrair a “aquelles mares amb Síndromes de Diògenes que van guardar totes les relíquies utilitzades”. Javier Ikaz i Jorge Díaz van proposar invertir l’ordre actual i passar d’allò digital al que és analògic.  Frank Díaz va rememorar els moments durant “aquells anys que van ser de transició entre els nostres pares, que van viure una postguerra, i la nostra època, on Espanya començava a veure la llum”. Loquillo va rematar llavors que “a partir d’ençà es va forjar una cultura espanyola pròpia que altres països no tenen, marcada per la moguda madrilenya i tot el que recopila el llibre” i va concloure que “en aquella època es tocaven les joguines, els llibres i els CD’s; ara la xarxa no ho permet”.


Durant tota la presentació es va instal·lar a l’entrada de l’Fnac un Photocall on es van fer fotos dels assistents amb objectes d’aquella època que va portar el públic. La foto mes votada a la web oficial (www.yofuiaegb.com) es va emportar un lot vintage amb tot d’objectes tradicionals de la època.

El dos autors, després de la presentació, van concedir una entrevista al diari “La Vanguardia”  on se’ls va preguntar sobre els aspectes del llibre. Jorge Díaz va comentar: “Nosaltres no caiem en el <<abans era tot millor>>, veiem aquests anys des d'una perspectiva actual. Ens va marcar perquè érem nens i aquesta època era una fàbrica de crear icones. Començaven les marques, hi havia dos canals de televisió, tot era més homogeni i tots consumíem el mateix”. La nota còmica la va posar Javier Ikaz en declarar que “els que tenim 30 i 40 anys ja comencem a ser una mica avis <<cebolletas>> i expliquem batalletes com els nostres avis”. La entrevista sencera la podeu trobar a La Vanguardia



diumenge, 15 de desembre del 2013

Trobar l'amor en un paratge desert amb "Robinson Girl"

Carmona presenta una obra que conté molts aspectes d’ella mateixa en la protagonista

Rocío Carmona va presentar el seu últim llibre a la llibreria Abacus del carrer Balmes a Barcelona, el passat dijous 12 de desembre.  La novel·la, que pertany al gènere juvenil, es diu Robinson Girl. A la presentació, a mes de l’autora, també van participar l’escriptor Francesc Miralles i l’editora de Montena, Gemma Xiol.


En una presentació molt amena, la primera intervenció la va fer Gemma Xiol per explicar el contingut de l’obra, així com els seus personatges i el procés d’edició que va comportar. Posteriorment, va parlar l’autora. Ho va fer, en primer lloc, per comentar l’experiència d’haver guanyat el premi Jaen de Narrativa Juvenil 2013: “Em feia il·lusió participar en el concurs literari principalment per que els meus pares son d’Andalusia i per que confio en la meva obra”.

Poc després, inclús l’autor Francesc Miralles va fer preguntes sobre el llibre. Carmona va afirmar que la seva obra recorda a la novel·la de Daniel Defoe, Robinson Crusoe, per que s’ha inspirat en ella i a la series Perdidos pel fet de transcórrer en una illa deserta. A més, deia que si al seu llibre se li havia de posar alguna banda sonora, aquesta seria Sea of Love de Cat Power.

Sobre el procés d’escriptura d’aquest llibre l’autora va dir: “Quan escric les meves obres primer penso en quin inici tindrà, el nus i el desenllaç que prosseguirà; a continuació preparo un guió per capítols i després ja arriba l’hora d’escriure. No soc de les que em deixo portar per la meva imaginació”. Malgrat tot,  ha afirmat que està treballant en un altre projecte –“quan el meu treball d’editora m’ho permet, es clar”, diu- del qual no es pot dir res.


Robinson Girl tracta d’una noia que en el dia del seu divuitè aniversari, i després d'una festa de la qual no recorda gairebé gens, l’Ona desperta en una platja desconeguda i paradisíaca. Després de diverses hores caminant en un paisatge solitari, descobreix que es troba en el que sembla una illa deserta i, enormement desconcertada, acaba per rendir-se a l'evidència: ha naufragat. Però molt aviat s'adonarà que no està sola: Domin, un jove d'aspecte delicat i d'estrany comportament, l'acollirà en el seu cau i li descobrirà els inquietants misteris de la illa.

divendres, 6 de desembre del 2013

"Fem via!", el llibre de la mobilització massiva que va treure al carrer 1,6 milions de persones

La presentació del llibre comporta grans connotacions polítiques que obren més l’escletxa entre l’Estat espanyol i Catalunya

L’Editorial  La Mansarda, juntament amb l’Abacus Còrsega,  van presentar, el dia 2 de desembre, el llibre oficial de fotografies de la Via Catalana del passat 11 de Setembre, que porta per títol “Fem Via!”. A l’acte (i també al llibre) hi van participar Carme Forcadell, Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana (ANS); Patricia Gabancho, periodista i escriptora; i Juanjo Puigcorbé, actor.

El llibre recull més de 500 imatges pel recorregut de 400 quilometres de la via i, a més, comentaris inèdits de persones conegudes i reconegudes del país com Josep María Espinàs, Juanjo Puigcorbé, Patricia Gabancho, Albert Sánchez Piñol, Jaume Cabré, Jordi Pujol, Montserrat Carulla, Muriel Casals, Salvador Cardús i Núria Feliu, entre d’altres. En l’àlbum els personatges famosos reflexionen sobre la seva vivència d’aquell dia.  Es una obra fet a tall d’homenatge a totes i cadascuna de les persones que van sortir de casa per enllaçar les mans a les de dues altres perdones compartint un projecte de llibertat i de país.

Imatge extreta de Google Images

El pròleg del llibre, que es vendrà a 24 €, l’ha escrit Carme Forcadell, que durant la presentació es va mostrar convençuda  que el President de la Generalitat anunciarà la pregunta per l’autodeterminació de Catalunya abans d’acabar l’any i convocarà el referèndum per a finals de l’any que ve.  No obstant, també ha advertit que de la claredat de la pregunta plantejada depèn l’èxit del procés i el destí de Catalunya. “Si no ens pregunten allò que volem contestar no hi haurà procés”, va concloure Forcadell. Malgrat això, va deixar clar que el repte més important actualment es la independència de Catalunya.


Juanjo Puigcorbé, actor català de teatre i cinema, va dir que sent "una gran il·lusió" davant la possibilitat de "participar en dues transicions, la de la dictadura a la democràcia a Espanya, i una altra que ja s'ha iniciat cap a la independència de Catalunya". L’acte va estar marcat per una gran càrrega política derivada de l’impacte a que la passada Diada de Catalunya va tenir i que, encara avui s’està parlant.


Carme Forcadell, que és la principal promotora del llibre, és lingüista i activista política, fundadora de la Plataforma per la Llengua, membre de l'executiva i vocal de la junta d'Òmnium de Sabadell i presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana (ANS), a més de ser una de les organitzadores de la Via Catalana, celebrada l’11 de setembre,  que va mobilitzar a mes d’1,6 milions de persones.  

L'art de les vinyetes arriba a Tarragona de la mà de la Setmana del còmic

Reivindicació de la industria del còmic per als adults

L’Ajuntament de Tarragona va organitzar  la Setmana del còmic a la Plaça del Pallol. La iniciativa va començar el passat 17 de novembre i  va concloure set dies desprès amb la participació de nombroses personalitats aficionats a les vinyetes.  Amb aquest any  ja són sis les edicions amb que compta la província.

Un dels objectius de l’edició d’enguany  era analitzar en profunditat el sector del còmic per a que pogués ser valorat com a art i com a part de la literatura. A més, els experts en aquest sector volen fer veure a la gent del carrer que el còmic no es, només, per a nens petits.  Un dels màxims defensors d’aquest fet es Antoni Guiral, un dels estudiosos del còmic mes important i que, també hi participa com a convidat.  Guiral va ser l’encarregat d’obrir la setmana amb una conferencia que es titulava “Còmics de superherois en España, una curiosa història” i que versava sobre la entrada de les primeres historietes a Espanya en la dictadura franquista, el popular “tebeo”.  La xerrada volia mostrar les connotacions polítiques, socials i editorials; uns superherois marcats pel règim dictatorial i la censura (el capità Amèrica, creat per Jack Kirby i Joe Simon que pertany a Marvel Còmics, no va arribar a Espanya per ser un símbol de llibertat i democràcia).

La Setmana va oferir, també, un programa de conferències, exposicions i projeccions de pel·lícules. Es va començar amb la mostra “Amb el còmic poca broma!”, una exhibició de tots els còmics claus en la història d’Espanya, en la qual es van adjuntar uns quants panells per a que els mes petits poguessin fer-se fotos.  Així mateix, i pel que fa a les conferències, hi va haver una cada dia de la setmana. La primera, la d’Antoni Guiral, després la van seguir “Bruguera i el Papus”, precursora de l’actual revista “El Jueves”, a cura de Ricard Solé i l’Avi, el famós dibuixant, que parlaran de com era viure i treballar per aquest lloc i de les turbulències polítiques d’aquell temps.  “Convivint amb el manga” per Ramón Sarlé que va parlar de la irrupció al mercat del manga, les seves particularitats i els efectes secundaris. El dijous,  van presentar els nous llibrets  “plegats” per Mensula editorial,  tres desplegables que porten per nom “El Chico triste” i “La sombra de la luz.


D’altra banda, la setmana  del còmic també va oferir Cicle de produccions cinematogràfiques que adapten personatges, s’inspiren en històries, utilitzen llenguatge narratiu o estètica de còmic. Cada pel·lícula serà precedida per un breu comentari que tractarà el vincle entre els dos arts seqüencials. Una d’elles va ser “Ghost World”, del director Terry Zwigoff.