divendres, 6 de desembre del 2013

L'art de les vinyetes arriba a Tarragona de la mà de la Setmana del còmic

Reivindicació de la industria del còmic per als adults

L’Ajuntament de Tarragona va organitzar  la Setmana del còmic a la Plaça del Pallol. La iniciativa va començar el passat 17 de novembre i  va concloure set dies desprès amb la participació de nombroses personalitats aficionats a les vinyetes.  Amb aquest any  ja són sis les edicions amb que compta la província.

Un dels objectius de l’edició d’enguany  era analitzar en profunditat el sector del còmic per a que pogués ser valorat com a art i com a part de la literatura. A més, els experts en aquest sector volen fer veure a la gent del carrer que el còmic no es, només, per a nens petits.  Un dels màxims defensors d’aquest fet es Antoni Guiral, un dels estudiosos del còmic mes important i que, també hi participa com a convidat.  Guiral va ser l’encarregat d’obrir la setmana amb una conferencia que es titulava “Còmics de superherois en España, una curiosa història” i que versava sobre la entrada de les primeres historietes a Espanya en la dictadura franquista, el popular “tebeo”.  La xerrada volia mostrar les connotacions polítiques, socials i editorials; uns superherois marcats pel règim dictatorial i la censura (el capità Amèrica, creat per Jack Kirby i Joe Simon que pertany a Marvel Còmics, no va arribar a Espanya per ser un símbol de llibertat i democràcia).

La Setmana va oferir, també, un programa de conferències, exposicions i projeccions de pel·lícules. Es va començar amb la mostra “Amb el còmic poca broma!”, una exhibició de tots els còmics claus en la història d’Espanya, en la qual es van adjuntar uns quants panells per a que els mes petits poguessin fer-se fotos.  Així mateix, i pel que fa a les conferències, hi va haver una cada dia de la setmana. La primera, la d’Antoni Guiral, després la van seguir “Bruguera i el Papus”, precursora de l’actual revista “El Jueves”, a cura de Ricard Solé i l’Avi, el famós dibuixant, que parlaran de com era viure i treballar per aquest lloc i de les turbulències polítiques d’aquell temps.  “Convivint amb el manga” per Ramón Sarlé que va parlar de la irrupció al mercat del manga, les seves particularitats i els efectes secundaris. El dijous,  van presentar els nous llibrets  “plegats” per Mensula editorial,  tres desplegables que porten per nom “El Chico triste” i “La sombra de la luz.


D’altra banda, la setmana  del còmic també va oferir Cicle de produccions cinematogràfiques que adapten personatges, s’inspiren en històries, utilitzen llenguatge narratiu o estètica de còmic. Cada pel·lícula serà precedida per un breu comentari que tractarà el vincle entre els dos arts seqüencials. Una d’elles va ser “Ghost World”, del director Terry Zwigoff.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada