diumenge, 21 de setembre del 2014

Entrevista a... BLANCA BUSQUETS, Escriptora i periodista

"El progrès no és pot evitar, però sempre s'ha d'anar del braç amb la gent que foment la lectura digital"

Barcelona, 1961. La lletra escrita ha marcat la seva vida. Als dotze anys va escriure el seu primer conte, i des de llavors, escriure es converteix en l'eix central de la seva vida. Ha publicat les novel·les Presó de neu (2003), El jersei (2006), Tren a Puigcerdà (2007), Vés a saber on és el cel (2009) [A saber on està el cel, 2009], La nevada del cucut (2010) [La nevada del cuco, 2012], guanyadora del premi Llibreter 2011, i La casa del silenci (2013) [La casa del silenci, 2013]. Les seves novel·les han estat traduïdes al castellà, rus, italià i alemany. La casa del silenci té també els drets venuts a Noruega.  De periodista treballa des de 1986 en les emissores de Catalunya Ràdio. Ha realitzat diversos programes. També ha treballat de redactora en la Televisió de Catalunya durant set anys. Escriu periòdicament en els diaris digitals Osona.com i Va néixer Digital.  És sòcia de la Associació d'Escriptors enLlengua Catalana. 

Fotografía extreta de Google Images
S’esperava que Sant Jordi fos un punt d’inflexió per a la venta del llibre en paper. Des del punt de vista d’escriptora creu ho ha estat, realment?

Sant Jordi es diferent. Jo llegeixo en e-book perquè me’s molt  més còmode però per Sant Jordi compro un llbre oficial. Per tant, jo crec que el dia de Sant Jordi, precisament, es una dia de regalar un llibre físicament. Si no, no te gràcia. Seria això.


Com a escriptora, com ha viscut aquest dia?

El dia de Sant Jordi, d’aquest any, només vaig anar a un lloc a la tarda. A un bar que feien unes vetllades literaries. Llavors vaig anar per fer unes signatures. Es el primer any, des de fa uns quants, que no havia tret novetats perquè jo sempre les trec a l’octubre. Aquest any no havia tret res i, per tant, no havia d’anar a signar, però em van trucar. El dia de Sant Jordi es esgotador, des de bon matí fins a les nou del vespre. Aquest any em van demanar això i la casualitat va ser que si que podia anar-hi.

diumenge, 7 de setembre del 2014

Entrevista a... SEGIMÓN BORRÀS CAMPOS, Secretari general del Gremi d'Editors de Catalunya



“En un moment o altre hi haurà un equilibri entre el llibre en paper i el llibre digital”


El Gremi d'Editors de Catalunya és el representant del col·lectiu de professionals de l'activitat editorial amb seu al territori de Catalunya. Té relació, directament i a través de la Federación de Gremios de Editores de España,  amb els ministeris d’Educació i Cultura, Indústria i Comerç, ICEX i Presidència del Govern. El Gremi participa activament en la discussió de les polítiques del govern de la Generalitat de Catalunya. Segimón Borràs Campos n’és secretari general des de el 1996. Tot i que és va llicenciar en dret per la Universitat de Barcelona compta amb una àmplia experiència en el sector editorial. Anteriorment, però, fou cap del servei al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i, més tard,  va ser director comercial de l’Enciclopèdia Catalana, lloc que va deixar per a dedicar-se al gremi.  Els llibres sempre han estat font de coneixement i cultura. Les noves tecnologies han canviat la manera de llegir i, fins i tot, els hàbits, però, no obstant, la tendència no és clara i, aquest és un tema, que s’ha de discutir.

S’esperava que Sant Jordi fos un punt d’inflexió per a la venta del llibre en paper. Ho ha estat, realment?

És una mica fort dir que ha estat un punt d’inflexió. Normalment és un bon dia de vendes i el Sant Jordi d’aquest any ha estat esplèndid.