dimecres, 27 de novembre del 2013

La llibreria Cervantes-Canuda tanca amb els llibres a meitat de preu

Una altre llibreria barcelonina tanca les seves portes per una pujada agressiva dels lloguers.

La llibreria Cervantes- Canuda va tancar les seves portes el passat 22 de novembre a les 20:00 de la nit. Davant la impossibilitat de poder pagar l’augment de lloguer causat per la fi de les rendes antigues, o el que es el mateix, la entrada en vigor de la Llei d’Arrendament Urbà, la llibreria ha hagut de vendre l’estoc al 50% dels seus preus.

La finca en la qual es trobava l’antiga llibreria ja ha sigut venuda a un dels magnats de la moda. Al seu lloc, i després de les reformes pertinents, s’hi instal·larà un Mango. Tot i això, legalment no poden abandonar el local fins 31 de desembre de 2014 pel que estipula la Llei d’Arrendament Urbà. Tanmateix, el propietari ha decidit desallotjar el local per deixar via lliure a les modificacions que es faran. “Ha sigut una mort anunciada”, declarava el seu propietari Santiago Mallafré.

No obstant això, encara hi ha un bri d’esperança per a les lletres, ja que el propietari ha decidit vendre el seu fons de 200.000 exemplars a un antic empleat, Xavier Ciordia, per a que continuï el negoci. A mes, el mateix Mallafré ha anunciat que estaria disposat a obrir un local mes petit i en una zona no tan cèntrica per reduir els costos del lloguer.

La llibreria, de mes 600 metres quadrats, va ser fundada pel pare de l’actual propietari – Ramon Mallafré- el 1931. Aquest any, acaba amb 82 anys d’història que li han servit per consolidar-se con una de les llibreries mes importants de Barcelona. Es dedicava bàsicament a la compra de llibres de segona mà i a trobar, obres estranyes i curioses, de totes les matèries i disciplines, primeres edicions, aquells que tractaven sobre la Guerra Civil espanyola, el de bibliofília, història, filosofia, monografies locals, caça, cuina, viatges, revistes, etc.

El local també va servir com a inspiració literària, sobre tot el seu soterrani. L’escriptor Carlos Ruiz Zafón la va descriure a la seva obra, L’ombra del vent, com el cementiri dels llibres oblidats de la novel·la, per la qual cosa és molt visitada pels devots d'aquesta història i es recomana la seva visita en moltes rutes literàries.


La crisis es igual per a tots i no es només aquesta llibreria que tanca. La llibreria Plató al carrer Balmes –a El Putxet- i la llibreria Roquer, situada als Jardinets de Passeig de Gracia. El panorama literari canvia molt ràpidament degut a la crisi financera. Dintre de molt poc temps, si no es posa remei, les grans cadenes dominaran tot el panorama comercial en detriment del negocis familiars i, en concret, de les llibreries. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada